zaterdag, maart 12, 2011

Liefde overwint alles

De zachte krachten zullen zeker winnen
in 't eind - dit hoor ik als een innig fluistren
in mij: zo 't zweeg zou alle licht verduistren
alle warmte zou verstarren van binnen.

De machten die de liefde nog omkluistren
zal zij, allengs voortschrijdend, overwinnen,
dan kan de grote zaligheid beginnen
die w'als onze harten aandachtig luistren

in alle tederheden ruisen horen
als in kleine schelpen de grote zee.
Liefde is de zin van 't leven der planeten,
en mense' en diere'. Er is niets wat kan storen
't stijgen tot haar. Dit is het zeekre weten:
naar volmaakte Liefde stijgt alles mee.

Henriette Roland Holst

4 opmerkingen:

Frank zei

Hoi Ellemijn,

Ik heb niet echt een reactie op dit gedicht, maar zag het wel als een mogelijkheid om je iets te vragen.Mijn vrouw en ik kochten onlangs een DVD-pack van "Flikken Maastricht". In één aflevering meende in jou te herkennen en op de aftiteling stond je inderdaad vernoemd. Ik vroeg me af of jij nou gewoon gecast wordt voor zo'n rol of dat het iets te maken heeft met Oda Spelbos. Ik een inmiddels alweer tamelijk "grijs"verleden heb ik jullie beiden eens live aan het werk gezien. Ik zat in 1990 op de PABO en had een enthousiaste leraar dramatische expressie die onze klas meenam naar amsterdam voor de opnames van een nieuw TV-programma genaamd: Glad ijs". Was een leuk improvisatieprogramma waar wij als publiek ook bij betrokken werden. Ik heb de twee afleveringen nog steeds op VHS, omdat ik zelf met mijn medestudenten ook een paar keer in beeld kwam ( Dat was toen nog iets speciaals, tegenwoordig val je eerder op als je NIET op tv komt maar dit geheel terzijde). In ieder geval vielen jij en Oda me wel op, twee krachtige mooie jonge vrouwen, nu eens niet van die standaardblondines die alleen gecast worden op uiterlijk, maar gewoon meiden die echt iets kunnen.
Ik zat met mijn vrouw te kijken naar die aflevering en vond het grappig om jullie allebei in één productie terug te zien, want uiteraard zag ik jullie de laatste jaren wel eens ergens opduiken, maar nooit samen.
Ik wens je heel veel succes met je werk en hoop je weer eens hier of daar te zien op het witte doek, het theater of waar dan ook.
Groetjes,
Frank

Ellemijn zei

Hai Frank,

Dankjewel voor je leuke reactie!
Daar had Oda niets mee te maken, nee, ik ben 'gewoon' gecast :-) Maar het was erg leuk om haar weer eens te zien.

Groet, Ellemijn

Frank zei

Hey Ellemijn,
Dat is een snelle reactie.Dank je wel voor je antwoord. Grappig om te ervaren hoe snel al deze "nieuwe"media mogelijkheden contact kunnen opleveren. Misschien raak ik ook nog wel eens aan de Twitter. Voor mij (okt'66) is dat op het moment net weer een bruggetje te ver. Maar de kinderen in mijn klas helpen me daar vast wel eens mee! Mijn pauze is om dus ik ga gauw weer aan het werk. Nogmaals heel veel succes gewenst met je activiteiten en groetjes.
Frank

tante lisan zei

hallo ellemijn,
zit nu 'zonder ernst' te kijken op comedy central family en daar werd je 'zoon' tom-olaf geboren. Daar stond voor Jasmijn onder en moest meteen denken aan jou en je meisje jasmijn. na even zoeken kwam ik op je blog terecht en heb net alles gelezen. mooi hoor zoals je alles omschrijft...echt heel knap!

groetjes lisanne